Щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза е важен ендокринен орган, произвеждащ хормони, които регулират редица метаболитни процеси в организма. Представлява повърхностна структура, с формата на пеперуда, разположена отпред на шията, точно пред трахеята. Състои се от два дяла, сързани помежду си със срединна част (истмус). Понякога може да се установи и допълнителен дял, наречен пирамиден.

Щитовидната жлеза произвежда тиреоидни хормони трийодтиронин и тетрайодтиронин, които може да бъдат изследвани в периферна (венозна) кръв, като обект на анализ са свободните им форми сТ3 (fT3) и сТ4 (fT4). Буквата f е от „free“ – свободен. Функцията на щитовидната жлеза е под контрола на хипоталамуса, който отделя освобождаващи фактори (тиреотропин рилийзинг хормон-ТРХ) и хипофизата (тиреотропен хормон или тиреостимулиращ хормон-ТСХ). Регулацията почива на принципа на отрицателната обратна връзка.

Функционалният статус на щитовидната жлеза е жизнено важен за целия организъм, включително и за нормалната репродукция. Повече за нивата на тиреоидните хормони по време на бременността може да откриете ТУК.

При оценка на тиреоидния статус може да бъдат анализирани ТСХ, сТ4 и сТ3, като според лекуващия лекар и състоянието на пациента може да се прецизира изследването само на един или повече от показателите.

Имунологична оценка

Освен хормоналните показатели може да се оцени и имунологичният статус, касаещ щитовидната жлеза. В имунологичния панел за щитовидната жлеза се включват следните анти-тиреоидни антитела:

Анти-тиреопероксидазни антитела (анти-ТПО)

Анти-тиреопероксидазните антитела (анти-ТПО), известни още като МАТ (микрозомални антитела) по старата номенклатура. Те са насочени към ензима-Тиреопероксидаза в щитовидната жлеза, необходим за синтез на тиреоидни хормони.

Анти-тиреоглобулинови антитела (анти-ТГ)

Анти-тиреоглобулинови антитела (анти-ТГ), известни още като ТАТ. Това са антитела, насочени към белтък (тиреоглобулин) в структурата на щитовидната жлеза, който участва в процес на синтез на тиреоидни хормони. Високите нива на анти-ТГ антитела обикновено се асоциират с деструкция (разрушение) на тиреоидната тъкан.

Анти-ТПО и анти-ТГ антитела се срещат при автоимунно заболяване на щитовидната жлеза: Автоимунен тиреоидит на Хашимото.


ТСХ-рецепторни антитела (TRAB, TRAK).

ТСХ-рецепторни антитела (TRAB, TRAK). Това са антитела, които се свързват с рецептора на повърхността на клектата на щитовидната жлеза (тиреоцит). Те могат да бъдат стимулиращи и блокиращи, като са пряко свързани с функционалния статус на щитовидната жлеза. Необходимо е да се изследват при оценка на състояние на повишени тиреоидни хормони в кръвта- тиреотоксикоза. Позитивирането им говори в насока повишена функция на щитовидната жлеза-Болест на Базедов/болест на Грейвс.

Много често при автоимунните заболявания на щитовидната жлеза се позитивира повече от едно антитяло. Автоимунните заболявания на щитовидната жлеза се асоциират не само с промяна във функционалния статус, а и с повишена честота на други автоимунни заболявания и състояния като например рецидивиращи спонтатнни аборти.

Диагностична оценка

В диганостичната оценка на щитовидната жлеза е уместно провеждане на ехография. Ехографското изследване на щитовидната жлеза се извършва с линеен трансдюсер за повърхностни структури. ТУК може да се запознаете с ехографския апарат на д-р Сава Петров. С помощта на ехографското изследване се дава яснота за структурния статус на щитовидната жлеза. По този начин може да се визуализират огнищни структурни промени-възли или дифузни структурни промени-автоимунни и възпалителни заболявания на тиреоидната тъкан. Структурата на жлезата не може да определи функционалния статус и нивата на щитовидните хормони, но е изключително полезен и информативен метод за функционалния й капацитет. При установяване на огнищни структурни промени (възли на щитовидната жлеза) има различни подходи, с които може да се запознаете ТУК.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *