Възли на щитовидната жлеза

Възлите на щитовидната жлеза са сред често срещаните заболявания на ендокринната система. С физикален преглед (чрез палпация), без апаратура, може да се установят в 3%-7% от възрастното население. Честотата на тиреоидните възли при ултразвуково изследване сред произволно избрани индивиди е 19%–67%. Отбелязва се тенденция на нарастване в световен мащаб всяка година.

Ултразвуковата диагностика (УЗД)  е ключовo изследване за оценка и лечение на възлите на щитовидната жлеза. УЗД на щитовидната жлеза е лесно достъпен, неинвазивен и рентабилен метод. Представлява задължителна стъпка в оценката на възлите на щитовидната жлеза. ТУК може да се запознаете с ехографа, с който д-р Сава Петров ще Ви направи детайлна структурна оценка на щитовидната жлеза.

Основният недостатък на метода е, че зависи от оценката на ехографиста (ендокринолога) и има субективна компонента. Оценката на риска от злокачествено заболяване на щитовидната жлеза е от решаващо значение при пациенти с възли. Необходимо е да се изберат тези, на които трябва да бъде извършена биопсия с тънка игла: Тънкоиглена аспирационна/пункционна биопсия (ТАБ/ТПБ).

Обективна оценка на възлите на щитовидната жлеза

Поради високата честота на възлестите формации на щитовидната жлеза е необходима стандартизирана оценка на базата на ехографския преглед. Европейското дружество по тиреодология (ЕТА) е изготвило обективни ехографски критерии, с които да се прецизира необходимостта от провеждане на ТАБ/ТПБ. Според тези критерии се дефинират пет категории. Категория 0 е липсата на възли на щитовидната жлеза, а категория 5 са възли с високо-рискова ехографска характеристика. Може да се запознаете ТУК с класификацията EU-TIRADS.

При категории 3, 4 и 5, в зависимост от големината на възлите и състоянието на шийните лимфни възли, се препоръчва извършване на ТАБ/ТПБ. Тънкоиглената аспирационна биопсия на възел на щитовидната жлеза е достъпна, мини-инвазивна и безопасна процедура, извършвана в болнични условия или в лекарския кабинет. Обикновено биопсията се провежда под ултразвуково наблюдение, за да се осигури точно насочване на иглата във възела . Ще бъдете помолени да легнете по гръб с наклонена назад глава, така че шията ви да е изпъната. Понякога под раменете Ви се поставя възглавница, за да ви помогне да заемете най-добрата позиция за биопсията.

Тънкоиглена аспирационна биопсия (ТАБ/ТПБ)

По време на процедурата може да почувствате известен натиск върху шията от ултразвуковата сонда и от иглата. Ще бъдете помолени да останете възможно най-неподвижни и да избягвате кашляне, говорене и преглъщане по време на биопсията. Процедурата трае няколко минути, като според преценката на оператора, може да се проведат от 2 до 5 убождания на всяка суспектна зона. В игличката попадат известно количество клетки и кръв. Съдържимото се аплицира върху стъкла и се изпраща за оценка от патоанатом (цитопатолог). След процедурата може да се върнете към ежедневните Ви задачи. Представлява безценен метод за преценка необходимостта от оперативен подход и неговия обем. Усложненията са с много ниска честота.

ТУК е показано примерно клипче на процедурата.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *